Friday, May 25, 2007

ΠΑΠΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

Κατά του Γ.Παπαμαρκάκη στρέφονται οι καταθέσεις δύο στελεχών της JP Morgan στην Ελλάδα, καθώς υποστήριξαν στους εισαγγελείς ότι αυτός πρότεινε την έκδοση του επίμαχου τίτλου των 280 εκατ. ευρώ.

Την Πέμπτη, κατέθεσε στον κ. Ζορμπά ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της αμερικανικής τράπεζας Α.Σαββίδης, ο οποίος μετείχε στις διαπραγματεύσεις για την έκδοση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Ο κ. Σαββίδης κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες και στον αντεισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγα. Σύμφωνα με «Το Βήμα», είχε συνδέσει τις διαπραγματεύσεις με πολιτικά πρόσωπα και φέρεται να ενέπλεξε στην υπόθεση τον γγ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Γ.Κουρή.

«Οι εξελίξεις με τις επαναγορές των ομολόγων σε τρεις καίριες και πολυσυζητημένες περιπτώσεις καταρρίπτουν την παραφιλολογία περί 'συνωμοσίας'. Ωστόσο η στημένη από διμήνου μηχανή παραγωγής και ρίψης λάσπης συνεχίζει απτόητη» απάντησε ο κ. Κουρής.

Πάντως, τόσο ο κ. Σαββίδης όσο και το έτερο στέλεχος της JP Morgan Χ.Αδαμόπουλος φέρονται να είπαν στον κ. Λιόγα ότι η ΝΑΜ του Γ.Παπαμαρκάκη ανέλαβε την πρωτοβουλία για την έκδοση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά, η αμερικανική τράπεζα απευθύνθηκε στο ελληνικό Δημόσιο από το οποίο ζήτησε την έκδοση του τίτλου καθώς ήδη υπήρχε ενδιαφερόμενος επενδυτής (η ΝΑΜ).

Τα δύο στελέχη υποστήριξαν ακόμα πως δεν γνώριζαν ότι ο τίτλος θα καταλήξει στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κρίσιμη βοήθεια στην εισαγγελική έρευνα εκτιμάται ότι θα δώσει και η βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (FSA), στην οποία η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε συμπληρωματικό υπόμνημα με τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει για την υπόθεση.

Αποστάσεις Αλογοσκούφη από Δούκα

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης φρόντισε, την Πέμπτη, να λάβει σαφείς και ταυτόχρονα διακριτικές αποστάσεις από τον αρμόδιο υφυπουργό Π.Δούκα.

Σχολιάζοντας καταγγελία της Β.Παπανδρέου για σύμβαση με την JP Morgan, ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Εγώ άλλωστε δεν ασχολούμαι με την καθημερινή διαχείριση του δημόσιου χρέους. Δεν είναι της αρμοδιότητας μου».

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομίας τόνισε ότι «η πρόταση της αναδόχου τράπεζας του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί θετική εξέλιξη».

»Επίσης, αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην έκδοση του ομολόγου, που έγινε με ευνοϊκούς όρους για το Δημόσιο».

Σήμερα, ο κ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον κ. Μαγγίνα. Στη συνάντηση συζητήθηκε το θεσμικό πλαίσιο επενδυτικής δραστηριότητας των ασφαλιστικών ταμείων, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη σύσταση και τους στόχους του Ταμείου Ενίσχυσης Κοινωνικής Συνοχής.

Με το νέο νόμο τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιτρέπεται να αγοράζουν ένα περιορισμένο ποσοστό επενδυτικών προϊόντων όπως τα δομημένα ομόλογα.

«Ο σκοπός μας είναι να κλείσει όπου υπήρχε νομοθετικό κενό και να εμποδίσουμε άλλα τέτοια φαινόμενα», είπε στο Reuters υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στην κατάρτιση του νέου νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο συστήνει δύο επιτροπές, μια για να συμβουλεύει τα ταμεία σχετικά με τις επενδύσεις και άλλη μια για να διασφαλίζει ότι εφαρμόζουν τους νέους κανονισμούς, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

* Στην υπόθεση των ομολογων αναφέρονται την Παρασκευή, για μία ακόμα φορά, οι Financial Times. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα (όπου γίνεται αναφορά στην πρόταση της JP Morgan για την επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ), από αυτή την κίνηση JP Morgan και North Asset Management θα βγούν ζημιωμένοι κατά 20 δισ. δολάρια.

No comments: