Thursday, May 31, 2007

Οι πραγματικές ειδήσεις της ημέρας 4

Προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υπερβάσεις δαπανών και υστέρηση εσόδων το πρώτο τετράμηνο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν 4,9% αντί της ετήσιας προβλεπόμενης κατά 6,2%.

Στις δαπάνες, υπάρχει υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών που τρέχουν με ρυθμό 10,7% αντί του ετήσιου στόχου μεταβολής κατά 7,4%.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο τετράμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου στα 2,2 δισ. ευρώ με μείωση 19,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και όταν ο ετήσιος στόχος είναι να διαμορφωθεί στα 9,050 δισ. ευρώ.

Σημείωση Στάθη: Αρχίζω να εκνευρίζομαι με την τάση όλων μας να διαβάζουμε τους προυπολογισμούς σαν λογιστές. Ο κρατικός προϋπολιγισμός δεν είναι ένα Profit & Loss statement μιάς επιχείρησης. Πρέπει να ερμηνεύεται με βάση τις προσδοκίες της χώρας. Επίσης, ο προϋπολογισμός είναι μία συνεχής κατάσταση, ενεξάρτητα εάν αλλάζει η κυβέρνηση (γιατί το κράτος έχει συνέχεια). Γιαυτό το λόγο απογοητεύομαι για την έλειψη συνεργασίας σε κάποια θέματα μεταξύ κομμάτων που εκφράζουν ίδιους στόχους.

No comments: