Saturday, September 27, 2014

Λογοθεραπεία παιδιού. Πληροφορίες. Πότε να ξεκινήσετε. Επιλογή.


Μετά από προσωπική "περιπέτεια", παραθέτω κάποιες εμπειρίες μου, καθώς και κάποιες συμβουλές που προκύπτουν από αυτή.

1. Διαδικασία επιδότησης από ΠΕΔΥ. Χρειάζεται να εξεταστεί το παιδί από αναπτυξιολόγο, κρατικού νοσοκομείου. Επειδή τα ραντεβού παίρνουν 4-6 μήνες, φροντίστε το το συντομότερο δυνατό. Ένα κόλπο για γρηγορότερο ραντεβού, είναι να κλείσετε απογευματινό, επί πληρωμή (60 ευρώ).
2. Ο αναπτυξιολόγος, θα σας δώσει ένα χρονοδιάγραμμα, των συνεδριών που πιστεύει ότι χρειάζονται. Να τον εμπιστευθείτε, γιατί δεν έχει λόγο να σας δώσει περισσότερες ή λιγότερες απ΄ότι πιστεύει. Επιπλέον, είναι γιατρός, έμπειρος και πολύ πιο αξιόπιστος από κάθε άλλο, που έχει άμεσο επαγγελματικό ενδιαφέρον. Κλείστε και ένα ραντεβού έπειτα από 6 μήνες, για την περίπτωση που θα θέλατε να τσεκάρετε την πρόοδο του παιδιού σας και την δουλειά του λογοθεραπευτή.
3. Με το χαρτί από τον αναπτυξιολόγο (προσοχή, να το σφραγίσει ο γιατρός του ταμείου σας, εντός του ίδιου νοσοκομείου), πηγαίνετε στο κέντρο λογοθεραπείας ή στον λογοθεραπευτή της επιλογής σας.

Επιλογή του λογοθεραπευτή.
4. Υπάρχουν τα κέντρα λογοθεραπείας, καθώς και οι λογοθεραπευτές. Εμείς πήγαμε σε κέντρο, αλλά πλέον θα πρότεινα λογοθεραπευτή. Ο λόγος είναι, ότι στα κέντρα μαζεύονται πολλές περιπτώσεις άσχετες μεταξύ τους, πράγμα που επιβαρύνει το κλίμα.
5. Υπάρχει το επιστημονικό κομμάτι και το επαγγελματικό. Πάντα ο επαγγελματίας θα ζητά περισσότερες συνεδρίες. Να εμπιστεύεστε την έκθεση του γιατρού (δείτε σημείο (1).
6. Η κάθε συνεδρία να διαρκεί το πολύ 1 ώρα. Μετά το παιδί κουράζεται και δεν αποδίδει. Εννοείται, ότι τα μαθήματα γίνονται κατά μόνας ή το πολύ με έναν ακόμη. Διαφορετικά ζητήστε καλύτερη τιμή, αν και το ιδανικό είναι κατά μόνας.
7. Μην μπλέκετε την λογοθεραπεία με εργοθεραπεία. Είναι άσχετα μεταξύ τους. Αν πήγατε για λογοθεραπεία να κάνετε λογοθεραπεία. Η ζωγραφική είναι άσχετη. Σε μας, την έβαζαν, για να καθυστερούν την πρόοδο και να παραμένουμε στο κέντρο.
8. Απαιτήστε ενημέρωση (τι θα κάνουμε σήμερα και τι κάναμε σήμερα). Επιπλέον, αν το παιδί "κατέκτησε το "ρο", προχωράμε στο επόμενο γράμμα που δεν λέει.
9. Μετά την κατάκτηση των γραμμάτων, έρχεται και ο γενικός λόγος, που παίρνει 15 μέρες.
10. Όταν δείτε ότι το παιδί τα είπε, σηκωθείτε και φύγετε, μην περιμένετε να σας το πουν.
11. Με το τέλος των συνεδριών, το παιδί αποφορτισμένο πια, μέσα σε 15 ημέρες θα βελτιώσει περισσότερο τον λόγο του.

Ηλικία για να ξεκινήσετε την λογοθεραπεία. Ακολουθείστε την συμβουλή του παιδιάτρου σας. Περίπου 4,5 ετών, όταν έχει κατακτήσει το λόγο, εκτός από κάποια γράμματα (ρ, σ κλπ).